Maleriet, Nattevagten, er fra 1642 og måler 3,63 gange 4,37 meter. Det er det største maleri Rembrandt nogensinde har malet, og det tog flere år før det var færdigt. Nattevagten er et gruppeportræt af en bymilits i Amsterdam, og er et bestillingsarbejde af Amsterdams daværende bymilits. Det tilhøre af denne grund Amsterdams bystyre. Det er ikke planen, at billedet nogensinde skal sælges, hvorfor det heller ikke er blevet værdisat.
Nattevagten Rembrandt maleri
Rembrandt er blandt de første malere, der formår at vise personer, som er i bevægelse fremfor at være stillestående. Det er især Rembrandts detaljerede brug af skygger og belysning, som har gjort maleriet berømt. Eksperter diskuterer endvidere stadig, om nattevagten skildrer et aftenmiljø, eller om det blot er skyggerne, der giver dette indtryk.
Nattevagten maleri
Nattevagten er blevet udsat for en del gennem tiden. I 1715 blev det beskåret for at passe ind i et nyt udstillingsområde. To gange i 1900-tallet var der nogle der prøvede at sabotere det med en kniv, og i 1990 blev det udsat for syreangreb. Heldigvis har maleriets tykke lag af fernis hjulpet til med at beskytte det i en sådan grad, at det er muligt at restaurere.
Eksperter er nu ved at forsøge at restaurere maleriet. Museet har sat 22 millioner kroner af til restaureringen, og det forventes at tage et helt år, når eksperterne blandt andet skal fotografere og laserscanne maleriet fra alle vinkler for at forstå, hvordan Rembrandt har båret sig ad med at male det.
Maleriet bliver hængende på sin sædvanlige plads under restaureringen, og kan derfor overværes af alle besøgende. Det vil dog være lukket inde i et stort glasbur for at give eksperterne arbejdsro.
Nattevagten (maleri)
Eksperterne vil nærstudere maleriet for “bedre at forstå Rembrandts teknikker”. Her vil man blandt finde ud af hvordan han brugte sin maling, hvordan han lavede særlige effekter, hvordan han legede med kompositionen m.m.
I konservatorverdenen har man i dag nogle bedre digitale teknologier, som gør det muligt at undersøge maleriet i alle dets lag. Konservatorerne har derfor bedre mulighed for at finde ud af, hvilken slags pigmenter og maling Rembrandt brugte. Når de ved, hvilken slags maling Rembrandt brugte, kan de også bedre bevare det i fremtiden.
Find billetter til Rijksmuseum her